Elke vijver heeft een vijverpomp nodig

Vast onderdeel van een vijver is een vijverpomp. Deze is nodig voor de circulatie van het water, wat doorgaans door het filter stroomt. Zo komt het organisch vuil in het filter terecht en vindt er een goede assimilatie plaats van stoffen zoals Co2 en zuurstof via het wateroppervlak. In kleinere vijvers wordt ook vaak een fonteinpompje gebruikt, alhoewel je er bijna niet aan ontkomt, wil je de vijver helder houden, een klein filtertje te plaatsen. Daarnaast zijn er ook opvoerpompen voor bijvoorbeeld een waterval. .

Waar moet u op letten bij keuze van een pomp?

Belangrijk bij de keuze van een vijverpomp is het pompvermogen en de manier van opstelling: natte (in de vijver) of droge (buiten de vijver) opstelling. Ook de functies die de pomp voor uw vijver moet vervullen, zijn van belang, zoals filtering, fontein enz. Kies dus altijd een vijverpomp die afgestemd is op de doorstroombehoefte van het filter.

Juiste plaatsing van de pomp

De vijverpomp moet op de juiste manier geplaatst worden. Bij een natte opstelling moet de pomp zo diep mogelijk in de vijver gezet worden en zo ver mogelijk van het punt waar het water weer de vijver in stroomt. De gebruikte slangen moeten voldoende diameter hebben om de doorstromingscapaciteit niet te belemmeren. Dit kost onnodig energie.

Goede behandeling

Een pomp vraagt niet veel onderhoud. Minimaal eens per jaar moet deze gereinigd worden. In de winter draait de pomp gewoon door, meestal voor 50% gedimd middels een elektronische dimmer of door de Season Control functie bij Oase AquaMax Eco Premium pompen. Alleen bij kleine mini vijvers adviseren wij de pomp bij strenge vorst uit de vijver te halen.  Klik hier>> voor meer wintertips!

Vijverfilter

Een biologisch filter moet voldoende gevuld zijn met filtermateriaal en aan het begin van het vijverseizoen ge-ent worden met bacteriën. De vulling van Oase filters kunt u het beste om de twee à drie jaar vervangen. Elk filter heeft zijn eigen schoonmaak procedure (spoelproces) en dient in het seizoen wekelijks (afhankelijk van de visbezetting) te gebeuren. Aan het einde van het seizoen in oktober is er een zogenaamde grote beurt nodig.

UVC Filter

Een UVC filter  is het hardst nodig in de periode van maart tot oktober, daarna is het van minder belang, doch zal het altijd een desinfecterende werking hebben. Een UV lamp zorgt voor de verbranding van zweefalgen, zodat het water kraakhelder wordt. De kracht van de UV lamp neemt af en is na ca. 8000 branduren opgebrand. Jaarlijks vervangen is dus noodzakelijk, wilt u profijt hebben van de werking ervan.

Soorten pompen

Voor een compleet overzicht van ons aanbod vijverpompen, verwijzen wij u naar onze webshop www.wesdijk.nl

 

Ook voor advies bent u bij ons aan het juiste adres!